Existentiell hälsa

Vad ska vi göra då?

Antingen kan man lägga sig ner och sparka sig trött eller så får man helt enkelt stanna upp, andas och gilla läget.

Tänker på hur pandemin och nya restriktioner påverkar människan, inklusive undertecknad. Här sitter jag med så många års erfarenhet av arbete med existentiell hälsa och funderar på vad jag kan göra, bidra med, dela med mig av och sprida för energi i denna omvälvande tid. Inte för att jag har lösningen eller vet bäst utan mer för att jag söker mening i de svåra stunderna.

Så länge jag är frisk har jag möjlighet att göra något.

Att vara arbetssökande i nutid är en paradoxal utmaning. Inom branschen som tilltalar servicemänniskan i mig är tillgången på jobb lika med noll. I den människoarbetande delen av mig ger hoppet aldrig upp. Kan jag väcka energi, röra upp och om i livskraften och stärka människor att göra en inventering av det som är existentiellt viktigt och hitta rätt i sig själva gör jag det mer än gärna vilken dag som helst.

Det finns en mening med det som sker.

Det kan upplevas som att spotta i motvind att påstå det i lägen som denna globala utmaning vi lever i nu. Vad händer om vi identifierar vilka behov det väcker och knyter an det till tålamodet och tilliten vi utmanas att agera utifrån. Tänk om vi kunde lägga vikten på det viktiga – att sprida gott, ljus och kärlek. Hjälpa varandra. Stötta den som behöver. Ge av det vi kan.

Frustrerad. Ensam. Otålig. Rastlös. Energikrävande.

Vem är du i detta nu?

Stanna. Upp. För ett ögonblick.
Lägg handen på hjärtat eller någon annanstans på kroppen där du känner pulsen slå. Du andas, du känner och tänker, alltså lever du.
Kan du landa i det? Och släppa det du ändå inte kan styra eller göra någonting åt?

Gå på upptäcktsfärd i dig själv.

”Kom ihåg vem du är” är en uppmaning till var och en att ta reda på, mejsla fram, växa i och vårda den där kärnan, själen, grundenergin som flödar genom dig varje dag, varje sekund, varje ögonblick av ditt liv.

Är det NU du har tid att upptäcka hur jäkla livskraftig du är?

Och vad som är viktigt för dig, innerst inne. Passa på. Lär dig något nytt. Skriv. Meditera. Dansa.

Livets verksamhet är här och nu.

Just nu med pandemin som en envis begränsning. Men restriktionerna, åtgärderna, kan aldrig ta ifrån dig den där kraften inom dig. Stanna i den. Var MED dig själv. Känslor kommer och går precis som tankarna gör.

Du är värdefull

Så sa en av mina människor på jorden idag. Det tog jag in och med mig och vill skicka vidare till dig. In i denna ytterst grå novemberdag som du och jag kan göra så ljus, helande och njutningsfull som vi har möjlighet till just nu.

/Aryel

Ps. I detta inlägg har jag använt några riktigt gamla foton. 🙂

Och jag har precis som många andra riktiga skit-dagar! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *