Innerst inne för ditt personliga varumärke,  Livet

”Du passar inte den profil vi söker”…. VA?! Va !#%*?$…?!

Söker du ett meningsfullt jobb?

Vem kan motstå ett rungande JA på den frågan?

Men först en anekdot från inte så länge sen:

En fredag eftermiddag sökte jag ett jobb som jag var som klippt och skuren för. I automatsvaret från rekryteringsföretaget kom länk till en personlighets-test. Måndag morgon väntade ett mail med orden ”Du passar inte den profil vi söker”…. VA?! Va f-n… ? Jag förstod verkligen ingenting! Det kändes helfånigt och känslorna rörde upp tankar som; ”Jag är för gammal. Dom har inte ens brytt sig om att titta på mitt CV utan bara utgått från testen”… och vips var jag som en förbrukad trasa slängd i ett hörn.

Jag bad en god vän (som alltid är rak mot mig) till mig titta på jobbannonsen och mitt CV. Hon återkopplade med: ”Ja, det är precis som dom skriver; Med ditt CV passar du inte alls den profil de söker.”

Sanningen var att mitt CV berättade något helt annat, och mycket mycket MER, än det som kunde passa in i den tjänsten de behövde fylla.

Du kan vara för BRA för tjänsten du söker.

En jobbsökarprocess kan vara enormt krävande – både på tid, energi och självförtroende. Men kom igen nu. Handen på hjärtat. Du VET ju vad du är bra på. Och att du är jävligt bra! Eller hur?!

Livet, självkännedom och själkännedom, har övat mig i att distansera mig – känslomässigt – till det som händer och stå stabilt i mig själv. No matter what. Men lik förbaskat åker jag dit emellanåt. Visst är det mänskligt?

Med tiden har jag reflekterat mer och mer över att inte ta det så jävla personligt. (ursäkta, jag vet, jag svär när jag vill betona något). Allt handlar inte om mig. Konkurrensen är stenhård. Att söka jobb i storstadsområden tänker jag skiljer sig från att söka jobb på landsbygden. Eller så har jag helt fel. Men till slut landar jag ändå i att jag ska vara där jag är ämnad att vara. Och att alla ”Tjänsten har tillsatts av annan sökanden” inte säger att jag är bra nog utan att den vägleder mig vidare till där jag faktiskt kan göra nytta. Med allt jag har med mig.

Så kom det där meddelandet; Söker du ett meningsfullt jobb? JA! Själklart!

Plötsligt sitter jag mitt i förmånen att få skriva min egen arbetsbeskrivning med titeln ”Det här kan jag göra för er”. Det kräver att jag har insyn i verksamhetens olika delar och arbetsuppgifter vilket jag har i det här fallet. Att jag kan se mig själv utföra ett arbete hos dem och beskriva det för dem på ett tydligt, målande och berikande sätt. Det är en läcker uppgift.

Ingenting är klappat och klart än. Processen är igång. Kommunikationen är rak och har två vägar. Vi vill vara överens om hur vi kan vara bra och till nytta för varandra.

Jag vill dela med mig av detta för att min hjärta alltid klappar extra för tron på människan och hennes egentliga kapacitet.

Tips till dig (som är arbetssökande) som dippar och deppar!

Ta tio minuter, kanske tillsammans med en vän som har förmågan att ta på sig elefanthud, och GNÄLL utav bara fasiken. Gråt om det är vad du behöver. Var dock försiktig med att slå på dig själv. Att du inte fått jobbet du sökt har förmodligen inte med dig att göra överhuvudtaget. Det är INTE fel på dig. Du är ämnad för något bättre.

Res dig sen och borsta av dig ”skiten”. Gå ut på en promenad. Kanske ska du besöka arbetsplatser du kan tänka dig att jobba på och som jag säger ”känna in energin”. Vad skulle du kunna bidra med där som stimulerar dig och känns meningsfullt? SE dig själv i sammanhang där du kommer till din rätt – så att du sänder ut den energin. DIN energi.

Visualisera. Dröm. Önska dig. Och kom ihåg vem du är!

/Aryel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *