Existentiell hälsa

Balansen i livet

Om det finns en sak jag jobbar med, övar på och påminner mig om varje dag sen jag startade med personlig utveckling för 20 år sen så är det HUR man skapar balans i livet.

Distans skapar balans

Med det menar jag att ett sunt, oberoende och förankrat förhållningssätt till det som händer i och utanför oss.

Kan vi vara helt och fullt oberoende av det som händer oss och i våra liv?
Njae, jag tror att det mer handlar om att var medveten. Att jobba m e d oss själva när det gungar till och livet utmanar oss att stå kvar i oss själva.

Det är också därför jag tjatar om hur viktigt det är att ta reda på hur man vill leva sitt liv, egentligen. Hur man vill känna, tänka och agera när det händer grejer, för händer grejer gör det. Vad som är ens drivkraft i det som man redan gör och om det stämmer överens med det som man innerst inne VILL göra. Senast igår fick jag en påminnelse om att den där innersta viljan är bra om den går hand i hand med vad man är ämnad att göra. Det är då jag pratar om själens plan med livet.

Tillbaka till drivkraften; det existentiella ledarskapet.

Det vanligaste misstaget som tar oerhört mycket energi är att vi springer runt i vår livskarusell och försöker kontrollera alla delar så att DOM är i balans….

Det är ju en sak att sitta i sin “grotta” med sin inre röst och vara i balans. Men uppdraget som människa innebär också att använda vår djupaste drivkraft i vardagen; att ta emot och hantera, leda och följa, och göra det som behövs med energi inifrån och.

Därför är det så viktigt att ha en idé om hur du vill leva ditt liv: VAD ska du göra, för VEM, VARFÖR då och HUR? Ta dig förbi gamla rädslor (skala av, gå i terapi, energibehandla, bearbeta på det sätt som funkar för dig) och gammalt “bös” som hindrat dig från att lära känna dig själv på djupet och tillåt dig att ta fram det som är DU.

När du förankrat det har du en plats i dig själv, en mittpunkt, kärna, kalla det själen om du vill, eller centrum, som du alltid kan centrera dig i så att du skapar distans (balans) till det som händer – för att SEN ta tag i det i enlighet med det du VET i ryggmärgen är din drivkraft.

När det händer saker i livet som gör att det gungar till ordentligt finns det bara EN väg att gå: INÅT. Tillbaka till den där mittpunkten. Där är du oberoende, opåverkad och i din renaste energi. Där kan du lugnt och sansat komma fram till de rätta besluten om hur du ska, vill och behöver hantera det som måste göras.

Öva öva öva

Hitta d i t t sätt som hjälper dig att hitta din mittpunkt och förankra dig där. Ju mer du tränar på att hitta den punkten i dig där allt är lugnt, “shit-happens-punkten”, där du vet att det som händer i livet just nu som känns och är jobbigt inte spelar någon som helst roll om 100 år… desto snabbare tar du dig dit på kortare tid när du verkligen behöver det.

Det här får och ska inte förväxlas med att vi inte får känna och reagera på det som händer oss. Det handlar mer om att låta känslor och reaktioner finnas och uttryckas, bearbetas och levas igenom, utan att de styr oss, våra val och vår funktion som människa. Det är när vi låter känslorna ta överhanden som vi kan riskera att fastna i offerrollen och förlora förmågan att göra något konstruktivt åt vår situation.

Under åren har jag byggt upp en förmåga att vara så att säga “bäst när det gäller” – så länge jag jobbar för en god sak och jag inte har något annat val än att göra jobbet. #jaggermigaldrig Vad det än gäller. MEN… jag är också expert på att göra känslor av det mesta (fråga min mentor bara…. 😉 ) så jag vet hur det är att förlora sig och gå vilse i sin egen garderob.

Om vi drar det till sin spets så handlar balans om att klara av att förlora allt och alla runtomkring dig – utan att tappa balansen. Jag upplevde mig vara ruskigt nära den erfarenheten när jag blev av med livspartner, bostad, min verksamhet och försörjning på en och samma gång. Och visst tappade jag balansen! Men jag reste mig, borstade av mig och tog tag i det jag behövde – för jag visste ju …

Det är bara å göra jobbet.

Med ljus & kärlek

/Aryel

Ps. Om du befinner dig i en tillvaro, en livssituation eller obalans som du behöver ta hand om och få ordning på, och behöver hjälp på vägen, så kan jag förmedla kontakt med den bästa människoarbetare jag känner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *