Söndagsbilagan 19 juli 2015 – Hur behålla balansen när livet stormar.

Posted on Posted in Söndagsbilagan

Har du en gång varit där kan du ta dig dit igen. Nu. Tänk om… det bara är en tanke bort.

I det här inlägget utgår jag från att du har hittat den, känt den, upplevt den – balansen, din kärna, en plats i dig själv där du vill vara, där allt är okej, ingenting berör, hindrar och stör. Men så plötsligt händer det där som inte får hända, eller som du var oförberedd på. Det kan vara något du känner igen, något som hänt förut. Det kan vara något nytt och jobbigt. Och som påverkar dig. Mitt i Livet.

Jag har blivit ombedd att reflektera över detta och ge mina tips på hur göra för att behålla sin balans när det händer saker i livet som stör och berör. De flesta av oss ramlar dit någon gång, hamnar i obalans, tappar oberoendet och därmed den konstruktiva styrkan att hantera det som sker och hitta de lösningar som eventuellt behövs. Men jag vet att det funkar att stå kvar i sin kärna, no matter what, och i det få tillgång till det som förankrar dig i din egen kraft.

Observera att känslor och sinnesstämningar som eufori, lycksalighet och glädje också kan klassas som obalanser om de får oss att lätta ur oss själva och därmed inte vara i vår kärna. Att vara i balans är neutralt och oberoende. Gott. Grundande. Genomsyrande. CENTRERANDE.

När du känner den där härliga känslan glida dig ur händerna, lämna dina sinnen, släpp taget och landa i dig själv. Det är okej. Du är okej. Varje försök att krampaktigt hålla kvar den där känslan gör dig beroende av ett visst sinnestillstånd. Du är rädd att förlora det. Var modig nog att släppa taget och lita på att du landar i något ännu stabilare inom dig själv. ♥

Några grundläggande förhållningssätt

Det är ALDRIG det som händer utanför dig som får dig ur balans. Det är ALLTID hur du förhåller dig till det som händer som avgör om du ska stå kvar i din kärna eller inte. Var vaksam på dina tankar och din inställning till det som sker. Förväntar du dig att påverkas och må dåligt är det högst sannolikt att du kommer att göra det. Uttryck som: ”Det är jobbigt” talar om att det är jobbigt – och då mår du förmodligen därefter. Välj tankar efter hur du VILL må.

Arbeta kontinuerligt och ta ansvar för att göra dig fri och oberoende. Känslomässigt, mentalt och fysiskt praktiskt. Skilj på det som är ditt ansvar och det som är andras. Skilj på sak och person. (det finns inget som kan göra dig till en dålig människa, det finns dåliga beteenden och val och de går att förändra, medan ditt människovärde alltid består)

Livet händer. Det innehåller ups and downs. Var glad för dalarna för att de ger dig möjlighet att uppleva topparna. Återigen handlar det om din attityd till det som händer.

Det finns en mening med allt som sker. En filosofi som blir rena rama flosklerna utan förankring i något konkretare sammanhang och ett högre perspektiv. En djupare förståelse för din resa genom livet, dina mönster, vad du bäddat för själv och vad du med omedelbar verkan kan välja bort. Det är inte alltid du kommer att kunna se och förstå meningen mitt i stormen men förr eller senare infinner den sig om du är lyhörd för vad du går igenom.

Jag har övat mig om och om igen på att förstå att jag inte ÄR mina känslor och tankar. Jag betraktar dem idag som själens verktyg för att fungera som människa. Och att det är mitt ansvar att de agerar på kärlek och inte på rädsla.

När du upplever att du är där, i balans,
som den strålande varelse du är innerst inne
– gör dig en bild av den känslan och upplevelsen
som du alltid i alla lägen kan plocka fram inifrån dig själv.
Kom ihåg vem du är.

Ibland mår vi dåligt för att vi är programmerade att vi ska må dåligt när vissa saker händer.

Separationer. Dödsfall. Olyckor. Det är NATURLIGT att sörja. På ditt personliga sätt. Om vi öppnar upp oss för det förhållningssättet kan vi sörja utan att må dåligt. Utan att bli offer för våra känslor.

Gör dig själv fri. Från skuld. Och tankar om att naturliga reaktioner skulle vara obalanser eller ”fel”. Du är människa. Med allt vad det innebär. Det är när känslorna, måendet och det du går igenom hindrar dig från att fungera som du tillåtit dem bli obalanser, hinder och begränsningar.

Balans = Kärlek. Obalans = Rädsla

Låt oss göra det så enkelt att vi bara har detta att välja mellan och förstå att det är antingen det ena eller det andra som alla våra reaktioner, känslor och tankar bottnar i. Ditt uppdrag blir nu att behålla kärleken till det som händer. No matter what.

Några exempel.

Du utsätts för påhopp, åsikter, tyckande och tänkande vilket handlar om att någon projicerar sina egna obalanser på dig.

– Är det ditt problem? Om du berörs illa kan du fundera på om det ligger något i det personen säger. Om det vidrör något som fortfarande behöver helas i dig. Vad bra! Då har ju den personen hjälpt dig att upptäcka det. Eller så är det helt enkelt så att du utmanas i att sätta gränser, av kärlek och respekt för dig själv. Är det svårt? – Vad är du rädd för? – Gör dig fri och oberoende eller gå kvar i det dåliga måendet över att någon annan tar sig friheten att lägga sin ”skit” på dig.

Din partner lämnar dig med förklaringen att han eller hon inte älskar dig längre.

– Vill du leva med någon som inte älskar dig? Tillåt dig sörja (se ovan) utan att ta på dig offerkoftan. Kom ihåg; den kärlek som denna människa öppnat i dig är DIN kärlek, din energi att ha kvar. Visa dig själv modet att våga fortsätta älska, utstråla kärlek och kanske till slut tacksamhet för att den här människan ger dig friheten att hitta någon som besvarar din kärlek. Och släpp taget.

Situationer, omständigheter och förutsättningar förändras på ett sätt som du inte hade tänkt dig.

– Vad är problemet och vad är lösningen? Möt den nya situationen med medveten nyfikenhet. Tänk om det är så att du får en chans att upptäcka något nytt viktigt i det nya som du inte hade hittat om allt gått så som du ville. Lys med lampan på den verklighet som ligger för händer ur olika perspektiv. Öva dig i att ta distans, sätt dig på månen och dingla med benen, titta på dig själv här nere och se om du kan se något du inte såg när du stod mitt i hela grejen. Om du möter förändringar och stormar på det här sättet kan jag nästan lova dig att du inte har tid att må dåligt. Du är upptagen med något annat mycket roligare.

__________________________________________________________________________________

I beg your pardon, I never promised you a rose garden…

Så sjunger min själ för mig ibland. 😀 Om vi ständigt skulle gå omkring lycksaliga och utan prövningar, utmaningar, stormar och det där som livet för med sig så vete katten om vi skulle lära oss så mycket om oss själva egentligen. Kanhända tycker du att det låter enkelt, kanske FÖR enkelt, det jag skriver ovan, och det är i själva verket mycket enkelt, när vi tar till oss det, på riktigt. Det har resulterat i största kärlek och ödmjukhet när jag fejsat svårigheter som sargat både kropp, känslor och tankar. Det är TACK VARE DEM jag vet hur jag fungerar, kan möta det som komma skall, och låta mig ledas av själens intention med det här livet jag har valt här. Jag väljer kärlek. Ibland hoppar den upp och klappar till mig – rädslan i egots måla f*n på väggen rum – jag tillåter den inte segra. Jag möter även den med kärlek.

Men jag tycker inte livet ska vara tufft för att vara meningsfullt. Ett visst fotarbete ja, med en nypa salt i såren som ännu inte läkt, som för att påminna oss om vad som är viktigt, när det stormar OCH när det är kav lugnt. Är du en människa med åsikten att din själ har tänkt sig ett och annat med det här livet kan du alltid påminna dig om det, och att allt annat som inte gynnar det uppdraget inte får ta så mycket plats i dig, känslomässigt, mentalt och fysiskt praktiskt. Har du oavslutade saker inom dig – gör upp med det så att du undviker underminering i form av t.ex. sjukdomar.

Slutligen är det Kärleken som ger oss nycklarna och verktygen till att till slut bli helt och fullt fria insiktsfulla oberoende varelser. Behålla balansen – Att stå centrerad i din kärna och må bra, är ett aktivt val. Ditt uppdrag är att fortsätta göra det valet oavsett vad som händer, det ingår i planen för att ge dig tillgång till egentliga kapacitet. Du har den energi du behöver.

Ps. OM det slutar hända saker som testar om du kan hålla balansen – DÅ kan du börja bli riktigt orolig 😉 ♥

För att behålla balansen.

sign300 x

12 thoughts on “Söndagsbilagan 19 juli 2015 – Hur behålla balansen när livet stormar.

  1. Tack Britt! Balans är härligt och så vanligt att man tror att det handlar om att allt ska vara i ordning (ingenting händer…) men nyckeln i själva verket finns inom en själv. Kram till dig!

  1. Oh, vad kul! Tack! Och tack för pingningen! 😉 Ja, visst är det bra att komma ihåg så behöver man inte vara så rädd för att förlora det där euforiska 😀 Kram! <3

 1. Hej. Vet inte om det är OK att skriva till dig då här men gör det ändå. Jag vill tacka dig för alla dessa fina råd, ord och att du har hjälpt mig att stärka mitt självförtroende. Jag har tagit itu med mitt liv, gör saker på egen hand t ex bokat biljetter till ett par koncerner, har rest och hälsat på min syster etc. Blivit lite ner självständig och jobbar med det.
  TACK o MÅNGA KRAMAR TILL DIG
  Gunvor

  1. Hej Gunvor! Det är alltid ok att kommentera och skriva vad som känns rätt för dig här! 🙂 TACK! Vilken feedback på att det jag gör gör nytta! Konkret och enkelt. Precis som jag älskar att höra om när livet går framåt och utåt. Det betyder mycket för mig! Lycka till med vidare framsteg och tack för att du följer mig!

 2. Kan bara instämma, så fantastiskt klokt skrivet och som har så mycket essens i sig och i livet. Tappar orden, så bra är det!! Kramar från Liv

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *