Önskemål till varenda liten företagare – Självkännedom

Posted on Posted in Blogg100, Soul Business, Taking care of business

Här bjuder jag på några tankar och idéer om vad småföretagare kan tjäna på att reflektera över. Det blir en serie som du kan följa de nästkommande dagarna under kategorin Soul Business. Och #blogg100 förstås!

Vem är du, vad går och står du för, vad är du som bäst på och vad behöver du hjälp med?

Att driva eget företag är för många passionerade soloföretagare en utmaning. Även om de flesta verkligen brinner för det de gör, det de är bäst på, så kan det saknas vissa fundamentala bitar vilket gör att de inte får full kraft inifrån och hela vägen ut. Jag skriver ur egen erfarenhet. Och ur insikten genom mitt arbete med företagare i mina Soul Research for Business.

 

Självkännedom

Jag önskar varje liten företagare (med ”liten” menar jag småföretagare och soloföretagare) en dos djupgående jagkunskap. Med grepp om vem du är som människa, hur du fungerar och varför, har du större chans att göra det du är ämnad för, på det sätt du är ämnad att göra det. Den här delen ska ge dig grepp om dina egenskaper, styrkor och resurser på fler plan än i din yrkesroll. Du kanske till och med är så funtad att du skulle fungera väldigt bra av att veta vad din själ har tänkt sig med livets verksamhet.

Bakgrund – Vad har fört dig hit, där du är idag? Har du något i bagaget som kan sätta sig på tvären och hindra dig från att komma fram i din fulla kraft. Ta möjligheten att rensa och optimera dig för att ta fram och uttrycka det du har i din kärna.

Här och nu – Hur ser din livssituation ut? Se över ditt privata, sociala och professionella nätverk av människor så att alla är ”med på tåget”. Du har inte tid för nej-sägare, ”drakar” eller andra situationer och relationer som sitter i vägen för det du är ämnad att göra.

Framtid – Vad är viktigt för dig? Innerst inne. Titta 5-10-15 år framåt i tiden. Var ser du dig då? Kom ihåg det som är viktigast för dig när allt kommer omkring. Att klarlägga din djupaste existentiella drivkraft hjälper dig att hålla riktning och balans genom tider då du frestas att lämna din kärnverksamhet.

Själen – känslor – tankar – fysisk kropp – handlingar – Låt dessa gå hand i hand. Ta en stund, så lång du själv önskar, och lyssna inåt. Var med dig själv. Och verkligen lyssna. Ge det tid att genomsyra dig och din kropp så att du i benmärgen känner vem du är och vad du kan. Innerst inne.

Viljan och förmågan att göra jobbet – Var har du dina personliga utmaningar? Som företagare utvecklas och växer du när du går utanför din trygghetszon. Det kan finnas situationer och relationer i ditt liv som du behöver ta tag i för att ”göra rent hus” och lägga den grund du ska stå på i din affärsverksamhet. Allt hänger ihop och det är du som ansvarar för energin i helheten. Som företagare behöver du våga synas och höras – på ditt sätt – och därmed bli en levande reklampelare för dig som personligt varumärke och för det du säljer.

Människor köper människor – Det kan vara avgörande att släppa människor nära, vara professionell och personlig utan att bli privat, och att bygga relationer. Börja med relationen med dig själv så att du vet vem du är och vad du kan, hela vägen inifrån och ut.

sign300 x

006
#1 av 100

4 thoughts on “Önskemål till varenda liten företagare – Självkännedom

  1. Jag måste förhålla mig till livet på ett särskilt sätt som egen företagare. Prioritera, stå upp för mig själv, än mer nu. Jag är både Mig själv och ett jobb i samma person. Jag bär med mig jobbet hela tiden.
    Du som är hemma, fixa det o det telefonsamtalet, boka en tid för service på bilen. Du sitter ju ändå vid datorn.
    NEJ! Jag jobbar och har uppdrag och måste visa än mer respekt och ha ett bra förhållningssätt till mig själv och mina kunder. Att kunna skilja på vad är jobb och vem är jag, är lika viktigt både för mig som för min omgivning. Min fritid är lika mycket värd som den som jobbar som anställd. Att hålla isär jobb och fritid. Men att jag äger tiden och kan fördela den mer på hur jag vill ha det. Det är en stor fördel som egen företagare. Att gå in i denna nya roll efter ett liv som anställd är fantastiskt och ett sätt att lära känna sig själv också. Ansvaret ligger helt på mig gällande hur det ska gå.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *