”Du borde ta det lite lugnt.” ;)

Posted on Posted in Livets verksamhet

Jag är verkligen proffs på att misslyckas med att göra ingenting. Vila (?). Bara vara (?). Såna där begrepp som andas det vi behöver då och då. Men för mig är det oftast allt eller inget som gäller. Jag kör på tills kroppen, immunförsvaret och fysiska orken säger stopp. 😀

Dans har varit en hobby sen barnsben och när man är lite krasslig kan man vara med och ”markera” mer än att dansa ut under träning. ”Du behöver ju inte köra 100% utan vara med och bara markera” sa min danslärarinna… och jag bara: ”Uh??!” Och så är det kanske med det där man brinner för. Passionen. Kreativiteten. Kärleken till något i livet som får oss upp på tå oavsett hur vi mår.

Jag är inte den som tror på att om vi en gång blivit utbrända så kommer vi aldrig mer att kunna prestera på topp eller jobba hårt för det vi älskar att göra. Jag tror inte att vi blir utbrända av att göra det vi älskar. Jag har sett att vi blir ”innebrända” av att göra fel saker, av att inte få ut vår optimala kapacitet och använda alla de resurser vi egentligen sitter på. Att grundorsaken till utmattningssymptom kommer inifrån är för mig en självklarhet. Det vi står mitt i, det runtomkring oss – jobb, relationer m.m – är utlösande faktorer och det som tvingar oss att stanna upp och ta reda på vad det är som trycker på inifrån.

När vi gör för mycket av det som inte stämmer med det vi är ämnade att göra kommer vi förr eller senare att dräneras på energi. Vi kanske använder delar av oss själva som inte är naturliga egenskaper för oss. Vi kanske tvingar oss att prestera där det egentligen inte leder någon vart, på riktigt. När vi tar reda på mer om mål och mening med det vi gör i våra liv, och med våra liv, behöver vi reflektera ända in i kärnan. När vi gör det vi är ämnade att göra öppnar det upp vår innersta källa där vi har den energi vi behöver.

När vi vet vad vi vill, ska och är ämnade att göra bör vi vara beredda att göra det som krävs. Det innefattar även rekreation 😉


Det har varit lite mycket en tid och när min kropp för en vecka sen började signalera med förkylningssymptom och trötthet beslutade jag mig för att inte vänta på käftsmällen utan medvetet kapitulera inför det faktum att jag behövde vila. Jag la in tre dagar i min kalender för rekreation. Min plan såg ut så här:

Dag 1: Vila. Göra ingenting. Sova.
Dag 2: Göra sånt jag tycker är kul.
Dag 3: Göra mer av det jag vet att jag borde, som jag mår bra av.

Eftersom jag inte gjorde jobbet dag 1 och på grund av energidränaget som uppstår då egot får styra (dag 2) blev det bakläxa på vila dag 3, med resultatet att förlänga min rekreation med dag 4 och 5. Tid för reflektion och utvärdering. Nåja, det var också så att någon sorts virus var på besök… 😉


Eftersom inre och känslomässiga grundorsaker blockerar vår optimala energi så behöver vi ge oss tid och möjlighet att identifiera och ta hand om det. Så vilan, time out från det som vi dagligen lägger vår energi på, bör vara en vald tid med oss själva. TILL oss själva. Tid för vila och rekreation bör inte ses som ledigt FRÅN någonting utanför oss själva.

Den tiden, TILL oss själva, med mål och syfte, bör föra med sig någon form av förändring, inifrån och ut, så att vi ordnar det utanför oss så att det stämmer med vår inre kapacitet. Annars riskerar vi att springa runt i ekorrhjulet, köra slut på den energin vi tror att vi har, medan den vi egentligen har förblir outnyttjad, och kroppen sätter stopp så att vi tvingas kapitulera en stund, hämta kraft, för att sen köra på (på samma sätt med samma livsstil) igen…

Öh? Vill du verkligen lägga tid på återhämtning av dig själv bara för att kunna göra slut på det på samma sätt igen… och igen… och igen….? Gå till botten med din utmattning och gör den förändring som du förtjänar!

Om jag nu är en människa som verkligen älskar det jag gör. Jobbet. Livet. Analyserna. Det kreativa. Det levande och gärna med 100% engagemang i allt jag väljer att låta vara en del av min tid… då borde det vara smart att välja en livsstil som håller för det jag älskar. Och välja bort det som inte leder till, eller ens hänger ihop med, det jag jobbar och verkar för med mitt liv och min verksamhet.

Att välja det som är BRA för mig är ju inte alltid lika med att det är KUL… Men om jag ser sammanhanget, att det tjänare mitt högsta bästa, och det jag väljer att ägna mitt liv åt, så fyller jag mina val med mål och mening.

Att välja bort gammalt och öppna för det nya medför ringar på vattnet som även det behöver sin tid.

När du väljer tid för dig själv. Se det som en gåva till dig att göra djupgående research av hur du vill ha det och vad du behöver för att leva det liv du vill.

Aryel

cropped-14585260_1256324931076225_228217099_n.jpg

14691103_1848130585456752_804571892104946492_nMin personliga utvärdering av min rekreation:

  • Börjar varje dag med ett stort glas vatten, arbetar in vanan att dricka mer vatten kontinuerligt.
  • Äter mer regelbundet.
  • När jag är fri att göra precis vad jag vill – vad dras jag mest till att göra? Skriva. Skapa. Skriva. Skapa. Min kreativitet söker sitt optimala användningsområde.
  • Jag har tagit till mig och börjat ta hand om en del i min grund som behöver helas, förankras och göra mig ännu mer fri att fungera optimalt som människa.
  • Förändring pågår; jag kommer aldrig mer bli den jag var, jag kommer att bli mer av den jag är, innerst inne.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *